Siirry sisältöön

Pirjo on luovuttanut toisen munuaisensa tuntemattomalle. Hänen sisällään on aina ollut ajatus munuaisen luovutuksesta. Vuoden 2019 lakimuutoksen jälkeen kuusi elävää luovuttajaa on luovuttanut toisen munuaisensa tuntemattomalle vastaanottajalle.

Pirjon lompakosta löytyy vuonna 1988 allekirjoitettu elinluovutuskortti. Sukunimen vaihduttua on edellinen nimi vedetty yli ja tilalle kirjoitettu uusi. Kortti on päällystetty kontaktimuovilla, jotta se ei haalistu.

Pirjo muistaa miettineensä ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen, että jos lapsi sairastuisi vakavasti, hän voisi luovuttaa tälle toisen munuaisensa. Pirjolla on neljä lasta, joista vanhin täyttää jo 39, ja kolme lastenlasta, joista yksi on jo täysi-ikäinen.

Kun Pirjo alkoi puhua halustaan luovuttaa toisen munuaisensa, tuttavat kauhistelivat: mitä jos lapsesi tai miehesi tarvitsisi munuaistasi?

– Minä en voi elää mutku- ja sitku-elämää, vaan haluan tehdä niin kuin minusta tuntuu, Pirjo vastasi epäilijöille.

Ennen vuoden 2019 kudoslain muutosta munuaisen pystyi luovuttamaan vain lähiomaiselleen tai samassa osoitteessa asuvalle puolisolleen. Pirjo ei tahtonut uskoa tätä. Hän kuuli, että lakia pyritään muuttamaan, mutta muutos tuskin ehtisi tapahtua hänen elämänsä aikana. Haaveet munuaisen luovuttamisesta pitäisi unohtaa.

Urhea luovuttaja tutkimuksissa

Kun laki muuttui, Pirjo otti heti yhteyden sairaalaan. Ensin Pirjoa haastateltiin puhelimessa, sitten postissa tuli lähete verikokeisiin.

Pirjolla on piikkikammo ja kipupelko. Munuaisen luovutukseen liittyvät tutkimukset kävivät siedätyshoidosta. Omien pelkojen kohtaaminen on auttanut ja Pirjo on nykyään enemmän sinut verikokeiden oton kanssa kuin aiemmin.

Munuaisen luovutukseen liittyy monia tutkimuksia, jotta voidaan varmistaa, että luovuttaja on terve, eikä luovutusleikkauksesta aiheudu hänelle ylimääräisiä riskejä. Samalla varmistetaan, että munuaisen saaja saa hyväkuntoisen elimen.

– Tutkimusvaihe oli jännittävää, koska toivoin aina, että pääsen etenemään luovutukseen asti. Kun näin Omakannasta, että tulokset olivat viitearvojen sisällä, tiesin, että jälleen on menty askel lähemmäksi luovutusta.

Jos koet sydämessäsi, että haluat auttaa, uskalla ehdottomasti tutustua ja tutkia.

Tutkimuksiin kului kuitenkin aikaa. Osa tuloksista ehti jo vanhentuakin, minkä vuoksi Pirjo kävi muun muassa kahteen kertaan psykiatrin vastaanotolla.

Leikkausajan Pirjo sai tietää noin kolme viikkoa ennen H-hetkeä.

Munuaisen luovutus perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa. Siihen ei saa minkäänlaista rahallista korvausta. Läheiselleen munuaisen luovuttaja saa Kelan korvauksen matkakuluista. Anonyymi luovuttajan matkoja ei korvata lainkaan. Pirjo on laskenut, että matkoja tutkimuksiin ja leikkaukseen kertyi noin 3000 kilometriä. Kaikki matkakulut jäivät Pirjon maksettavaksi.

Nykyään anonyymi luovuttaja voi saada HUS Vatsakeskukselta korvauksia matkakuluista HUSiin leikkausta edeltävään käyntiin ja itse luovutusleikkaukseen.

Kiitollinen luovuttaja

Leikkaus ei jännittänyt Pirjoa, enemmänkin hän oli innoissaan siitä, että se vihdoin tapahtuu.

Pirjo ei saa koskaan tietää, kuka munuaisen sai tai toimiiko se saajalla. Sairaalassa munuaisen luovuttajaa ja saajaa hoidetaan eri osastoilla, jotta luovuttaja varmasti säilyy anonyyminä.

Pirjo oli jo ennen leikkausta kertonut haluavansa riittävästi kipulääkkeitä leikkauksen jälkeen. Kivunhoito olikin kunnossa. Pirjo oli osastolla viisi päivä. Sitten tuli kotiutumisen hetki.

Pirjo on kiitollinen ja kokee olevansa etuoikeutettu, koska sai luovuttaa munuaisensa. Hän antaa suuret kiitokset kaikille työnsä puolesta luovutukseen osallistuneille.

Pirjo ajattelee, että kun tekee jotain hyvää, sen saa joskus myös takaisin. Hän tekeekin paljon vapaaehtoistyötä, joka ei ole siitä kevyemmästä päästä. Pirjo vastaa kriisipuhelimeen, toimii tukea tarvitsevien perheiden perheoppaana ja rikosuhripäivystyksen tukihenkilönä sekä rikos ja riita-asioiden sovittelijana.

Pirjon neuvo niille, joita munuaisen luovuttaminen kiinnostaa, on ottaa asiasta selvää ja puntaroida mielessään, voisiko auttaa apua tarvitsevaa.

– Jos koet sydämessäsi, että haluat auttaa, uskalla ehdottomasti tutustua ja tutkia.

Puu, jonka lehdistö on munuaisen muotoinen.

Haluatko luovuttaa toisen munuaisesi?

HUSissa työskentelevät kansalliset elävien luovuttajien koordinaattorit antavat neuvoja elävästä munuaisen luovutuksesta ja huolehtivat luovutustutkimuksista sekä luovutus- ja siirtoleikkaukseen liittyvistä järjestelyistä.

Jos olet kiinnostunut luovuttamaan toisen munuaisesi läheisesi tai muun ihmisen sairauden hoitoon, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla munuaisluovutus@hus.fi(avautuu uuteen ikkunaan). Voit myös ottaa yhteyttä oman sairaalasi munuaistautien erikoislääkäriin.

Lisätietoa munuaisen luovutuksesta saat Munuais- ja maksaliitosta www.muma.fi/elavaluovutus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).